Η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί μια συχνά εμφανιζόμενη επώδυνη κατάσταση του άνω άκρου,με τους προκλητικούς παράγοντες να ποικίλουν. Ωστόσο,σύμφωνα με τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των Leong et al. οι παρακάτω αιτίες είναι και οι πιο συχνές για την εμφάνιση τενοντοπάθειας στην ωμική ζώνη.
1.Ηλικία άνω των 50.
Ο χρόνος δυστυχώς είναι αμείλικτος με όλους και με όλα,με τον τένοντα να μην μένει ανεπηρέαστος.Φαίνεται πως με την πάροδο του χρόνου σημειώνεται μείωση της δυνατότητας να φορτιστεί,μείωση της ελαστικότητας του,καθώς και δομικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο.
2.Εργασία πάνω από το ύψος της κεφαλής.
Για ευνόητους μηχανικούς λόγους,η υπέρχρηση της άρθρωσης για μεγάλο χρονικό δίαστημα σε εργασία πάνω από το ύψος της κεφαλής,αποτελεί σημαντικό προκλητικό παράγοντα για την εμφάνιση τενοντοπάθειας.
3.Διαβήτης.
Φάνηκε λοιπόν οι πάσχοντες από διαβήτη να έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης τενοντοπάθειας,καθώς η υπεργλυκαιμία επηρεάζει το κολλαγόνο του τένοντα,αλλοιώνει τη σύνθεση του,ενώ μπορούν να σημειωθούν διαταραχές στο εύρος κίνησης της άρθρωσης και στη γενική λειτουργία αυτής.